Biologische keurmerken landbouw

Om een product een biologische keurmerk te kunnen geven moet een product bestaan uit minimaal 95% echte biologische ingrediënten. Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Het keurmerk geeft aan dat het product voldoet aan de gestelde EU regels voor biologische landbouw.

EKO-keurmerk

Het EKO-keurmerk wordt aan producten toegekend wanneer zij gecontroleerd biologisch zijn en afkomstig zijn van bedrijven die aandacht besteden aan duurzaamheid. Biologische landbouwnormen zijn Europees wettelijk gestelde normen en zijn gebaseerd op het welzijn van dieren, natuur en landschap en het behoud van milieu. Daarnaast gebruiken boeren geen genetische modificeerde zaden en gebruiken zij geen chemische kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De regels van het keurmerk worden in Nederland door Skal gecontroleerd namens de overheid. Skal controleert het hele productieproces, van het land tot aan de winkel. Zij moeten ervoor zorgen dat de bedrijven zich aan de EKO-eisen houdt. Wanneer er aan deze eisen wordt voldaan, mag een bedrijf het EKO-keurmerk gebruiken. 

Europees biologisch keurmerk

Op elk biologisch product, geproduceerd in Europa, staat verplicht het Europees biologisch groene keurmerk. Voedselveiligheid is van groot belang voor de gezondheid, risico's moeten zoveel mogelijk worden ingeperkt. Een gedragscode en aansprakelijkheid voor bedrijven behoort bij de afspraken die zijn gemaakt met de overheid en deze houdt daarop toezicht. Een aantal jaren heeft de sector zichzelf mogen controleren, maar dit is terug gedraaid vanwege de vele schandalen in bijvoorbeeld de vleesindustrie. Menu